Villa Björkhaga

Vid vägs ände i en liten by utanför Hässleholm, närmare bestämt i Vinslöv, ligger fantastiska Villa Björkhaga. Ett rött tegelhus som invigdes år 1908 med pompa och ståt av byggmästaren själv som var tunnbindare till yrket. Jag, Amy, har sedan barnsben känt till den pampiga villan och fick under min uppväxt ta del av dess historia då min mormors syster och hennes man köpte den i början på 70-talet. Villan har agerat flerfamiljshus, festlokal, vårdhem och mer därtill men har under de senaste 20 åren endast använts som förråd och lager.

Jag minns första gången jag tog min man Love till huset. Efter att vi bott ett par år i vårt nyrenoverade hus från -72 hade vi en dröm om någonting mer, någonting sagolikt. Love såg en chans till att skapa ett musikrum och ett betydligt större kök. Musik och mat är ett stort intresse för honom och numera även för oss andra i familjen.

Under hela denna tid, då vi sökt efter vårt drömhus har vår vän Henrik Nygren spelat en stor roll. Oavsett om det blev ett gammalt hus, nybygge eller ett tält så ville vi ha med Henrik i processen. Vi kunde inte tänka oss en bättre hantverkare och den tacksamhet vi känner för honom, för hans snickare och för de inhyrda entreprenörerna är obeskrivbar.

Tillbaka till dagen då jag visade Love Björkhaga. Jag minns lukten och känslan så fort vi gled ner på grusvägen förbi björkarna. Främst minns jag Loves min. Efter otaliga husvisningar och hemnetknarkande så såg jag för första gången någonting nytt, Loves ögon tindrade. Efter ungefär ett års tjatande och drömmande från vår sida så bestämde sig lyckosamt nog gamlamoster och gamlamorbror för att sälja och turligt nog blev det till oss. Vi visste att där var så många som drömt om denna villa och när det stod klart att den blev vår, ja, ni kan ju bara ana lyckan.

Billie vår stora tjej (8 år) samt lillebror Sigge (3,5 år) är givetvis väldigt förväntansfulla på att få flytta in. Love, som gjorde ett karriärsbyte mitt under denna karusell, har varit med i renoveringen då han gick från caféägare till snickare.

Den 17 maj 2018 blev villan alltså vår och någon gång i den vevan startade jag mitt konto @villabjorkhaga på Instagram. Jag ville berätta för alla våra vänner, familj, ja egentligen hela världen, att vår dröm om att få renovera ett gammalt hus äntligen hade slagits in.

Eftersom den första tiden bara gick åt till att riva, så kunde jag inte förstå hur många som faktiskt började att följa oss. När sommaren tog slut och hantverkarna skulle dra igång hade kontot så många följare att jag fick lite panik. Vad ska jag visa och ta bilder på? Men jag förstod ganska snabbt att det är just det där, att inte tänka för mycket. Jag ville ta bilder på vardagen, till exempel på en förstörd dörr eller ett stort öppet hål i golvet. Att våga berätta när det är drygt men även våga skrika rakt ut hur gött allting kan kännas när det rullar på. Jag uppskattar verkligen alla tips och roliga frågor, inte en enda gång har jag upplevt någon negativ kommentar, snarare tvärtom.

Henrik såg till att vi blev kontaktade av Lotta Folin och Ola Danielsson på Ballingslöv. Lotta och Ola visste sedan innan att det var ett grönt kök vi var på jakt efter och precis när det blev klart med Ballingslövs nya jubileumsfärg, gröngrå, så kontaktades vi. Första träffen var på Björkhaga där vi fick se den gröngråa färgen och luckan Gastro för första gången. Vi föll direkt och valet gjordes på stående fot. Sen har det rullat på, framförallt måste jag säga att det som rullat på bäst i bygget är köket. Det tog hantverkarna en vecka att bomma igen väggarna, kakla, måla, sätta ihop alla luckor och placera dit bänkskivan. Detta då vi hade ett datum bokat för en fotografering för Ballingslövs nya kökskatalog.

Äntligen, här är vårt nya fina kök!

Vi ville måla in två väggar i samma färg som luckorna så vi bestämde oss ganska snabbt för att bryta av och därmed välja en ljus bänkskiva. Valet föll på Silestone Lagoon som är en kompositsten efter att ha vridit och vänt på ca hundra olika bänkskiveprover. Expertisen hos Ballingslöv gjorde valet lite enklare, tack Lotta och Ola. Även när det kom till blandarna (Vola 590) och handtagen i köket (HG75 Rk95), så valde vi att lyssna på deras erfarenhet.

Vi hade en önskan att få skapa ett bistro/industrikök och man kan väl säga att vi landande någonstans i mitten. Jag var faktiskt nervös innan allt kom på plats. På grund av många andra val i  totalrenoveringen hade jag börjat tvivla lite på min känsla och jag var nog rätt förvirrad och tankspridd. Tanken på att vi fått så fantastisk hjälp och att så många tyckte att materialvalen skulle bli bra tillsammans lugnade mig till slut. Det är ju bara att kliva innanför dörren på Björkhaga så ser jag ju att varenda liten detalj sitter som jag hoppats och önskat.

Till helgen kommer vi, om allt går enligt planerna att flytta in på entréplan, detta efter att ha bott hemma hos mina föräldrar sedan mitten på september. Det vi längtar efter mest är att få smyga upp på morgonen, sätta på en kopp kaffe i vårt kök och krypa upp i soffan framför brasan. Att åter kunna bjuda hem vänner och familj på middagar, att få tända ljus och att höra musik ur högtalarna. Jag längtar också efter att trampa på leksaker i trappan, baka med barnen och stänga och öppna alla lådor i köket.

Nästa gång jag skriver några rader här hoppas jag att vi har kommit på plats och att vi har fått möjligheten att bo in oss ordentligt i vårt magiska kök!

Stor kram – Amy Villa Björkhaga

Villa Björkhaga

Äntligen jubileumslansering – Renovering av Storköksbyrån

Villa Björkhaga

Trendspaning på
Stockholm Furniture Fair

Nästa inlägg