Vem gör vad vid ett ROT-avdrag?

ROT-avdrag birka-ek-svartbets-840px

ROT-avdrag är ett skatteavdrag som kan användas vid renovering av din bostad. Till exempel installation av kök och badrum är typiska åtgärder där det oftast är möjligt att få avdrag för hantverkskostnaden. Vet du inte hur det funkar med ROT-avdrag? Inga problem, här kommer en kort beskrivning.

Detta gör köparen vid ROT-avdrag

För köparen är ROT-avdraget ofta en enkel affär. Med ROT får du avdrag för arbetskostnaden, men inte för materialet. Du får avdraget direkt på fakturan från entreprenören du anlitat och slipper därmed ligga ute med pengar. Har du redan gjort andra ROT-avdrag är det viktigt att kontrollera att du inte överskrider maximalt avdrag på 50 000 kronor per person och år. Är du osäker, eller om entreprenören begär det, kan du få ett så kallat ”särskilt meddelande” från Skatteverket som visar hur mycket avdrag du hittills har beviljats under året.

Preliminärt avdrag

Viktigt att veta är att ROT-avdraget är ett preliminärt skatteavdrag. Din slutliga skatt fastställs i samband med att årets inkomstdeklaration godkänns av Skatteverket, och kan även påverkas av andra faktorer.

Att kolla upp med entreprenören

  • Kontrollera att entreprenören har F-skattsedel
  • Avtala med entreprenören att arbetena ska utföras med ROT-avdrag
  • Begär ett särskilt meddelande från Skatteverket
  • Meddela entreprenören din villas fastighetsbeteckning (alternativt din bostadsrättsförenings namn, organisationsnummer och lägenhetsnummer) samt namn och personnummer på de personer som önskar utnyttja ROT-avdraget
  • Begär skattereduktion för ROT-avdrag när du deklarerar

Detta gör entreprenören vid ROT-avdrag

Det är entreprenörens uppgift att ansöka om ROT-avdrag hos Skatteverket. Entreprenören utför avtalade arbeten och fakturerar köparen, minus skattereduktionsbeloppet. För att allt ska bli rätt är entreprenören skyldig att tydligt specificera vad som avser arbeten och material. Därefter betalar Skatteverket ut skattereduktionsbeloppet till entreprenören, och informerar samtidigt köparen vilken summa som betalats ut.

Lycka till!

Nu har du koll på vem som gör vad vid ett ROT-avdrag. Lycka till med renoveringen! På Ballingslövs hemsida finns många tips på vad du ska tänka på när du planerar ditt nya kök.

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
Vem gör vad vid ett ROT-avdrag?

5 saker att tänka på vid en köksrenovering

Vem gör vad vid ett ROT-avdrag?

Vad innebär trenden med grått kök?

Nästa inlägg