Skånedröm på Österlen

I hjärtat av Österlen hittade Familjen Sarhammar sin husdröm. Maria, Peter och deras två döttrar, som till vardags bor i Stockholm, har tillsammans tillbringat de senaste 17 somrarna här. Det var så längtan efter att ha ett eget hus på Österlen växte. Det som hade stor betydelse var att hitta ett ställe som hade utsikt över de skånska vidderna.

Första gången de tittade på huset insåg de att det var oerhört mycket att göra både invändigt och utvändigt. Mer än vad de egentligen hade tänkt sig men utsikten fick dem att ändå falla för huset. Maria och Peter såg vilken potential det gamla stenhuset på 165 kvm från år 1926 hade. Den lummiga igenväxta trädgården, slitna ladan och innergården med gammal gatsten gömt under år av ogräs och jord gav dem en massa arbete men också en chans att skapa ett boende precis som de ville ha det.

”Jag blev fascinerad av känslan som åkrarna och himlen gav runt huset” säger Maria.

Maria driver inredningsföretaget Sparrow & Weston och delar kontor med mig, Therése. På det sättet blev jag ett bollplank både med utformning och material redan från start. Då jag jobbar med Ballingslöv som producerar sina kök i Skåne, några mil från huset på Österlen, blev det ett naturligt val. Närproducerat med kort avstånd för leverans. Köket skulle bli ett modernare lantligt kök som skulle kännas platsbyggt, varmt och ombonat även om det är stilrena linjer. En naturnära palett med jordiga kulörer och en tålig kompositsten önskades. Jag föreslog då färgen ostronbeige som gifter sig bra med övriga kulörer i huset.

De ville skapa ett stort funktionellt kök där flera personer kan laga mat och vara i samtidigt. För att kunna göra ett större kök revs väggarna mellan det gamla köket och dåvarande sovrum, vilket också gav rummet ett bättre ljusflöde. Öppningen till trädgården vidgades och dubbeldörrar i glas sattes in. Även de gamla fönsterna byttes ut mot nya med spröjs, för att återskapa ursprungskänslan av huset.

Hela ena kortsida på huset blev ett långt kök på över åtta meter där arbetsytan maximerades. Då de ville behålla den luftiga öppna känslan placerades högskåp med kyl, frys och ugn på motsatt sida av den långa köksdelen. I ena hörnet av köket önskades en sittplats för morgonkaffe, mellis eller drink innan maten. Det resultatet får ni se i nästa inlägg!

Vid mina köksprojekt för Ballingslöv jobbar jag med Niklas Jansson på Ballingslöv | Kungens Kurva.
”Det är ett stort rum och ett så långt kök” säger Niklas.
Även om tanken för kökets utformning var satt när Maria och Peter träffade Niklas blev det en del ändringar för att få till en bra symmetri mellan fönstren så det inte blev för många olika storlekar på skåp och för att få skarvarna på bänkskivan bra placerade. Då bänkskivan är så lång krävdes två skarvningar.

Håll utkik efter nästa inlägg med det färdiga resultatet närmare jul!
/Therése

 

Skånedröm på Österlen

Hållbart köksliv på slottet

Skånedröm på Österlen

Ljust och ombonat kök på Österlen

Nästa inlägg