Saftiga och smakrika lussebullar

Daniel Larsson är vår bakglada vän som har en fantastisk bakstudio i Falkenberg. Hans studio stod klart i våras och om den och alla materialval kan ni läsa mer om i tidigare inlägg här på Vardagsglädje. Då julen närmar sig blev vi väldigt sugna på lussebullar. Med luciafiranden runt hörnet ville vi tillsammans med Daniel presentera ett riktigt gott recept på smakrika och saftiga lussebullar. Lycka till med bakningen!


Detta recept ger ca 25 stycken lussebullar

Du behöver:

  • 1000 g vetemjöl (special eller stenmalet)
  • 350 g kall mjölk (3%)
  • 300 g tangzhong (se nedan)
  • 225 g socker
  • 9 g salt
  • 0,5-1 g saffran
  • 4 g färsk röd jäst
  • 225 g rumsvarmt mjukt smör

Tangzhong 300 g:

  • 50 g mjöl
  • 250 g vatten
  • Värm detta långsamt tills den når minst 66 grader. Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar och bränns. Det kommer att bli som en tjock sås som hjälper mjölet att binda vätskan ännu bättre. Låt den svalna till rumstemperatur innan du tillsätter i degen.

 

Gör så här:

  • Rör ihop allting utom mjölet och smöret.
  • Tillsätt mjölet och blanda till en kladdig massa utan torra fläckar.
  • Kläm in smöret, lite i taget. För att underlätta mot slutet kan du ta ut degen på ett bord och knåda tills inget smör längre är synligt.
  • Placera i en ren bunke med lock och låt vila ca 1 timme.
  • Ta ut degen på ett lätt mjölat bord och vik in ändarna mot mitten. Vänd den upp och ner så att sömmen på paketet hamnar nedåt. Lägg sedan tillbaka degen i bunken.
  • Degen ska nu jäsa tills den uppnår sin dubbla storlek. Detta kan ta 5-10 timmar beroende på hur varmt du har det hemma. Om du vill kan du ställa bunken i kylen över natten efter det att degen dubblats i storlek.

  • När degen har jäst klart lägger du den på ett mjölat bord och kavlar ut till en rektangel som är ca 35 cm bred.
  • Skär remsor som är ca 1,5 cm breda.
  • Rulla ena änden in mot mitten och gör likadant med den andra, så att du for en klassisk S-formad bulle.

  • Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper så de har gott om plats mellan sig. Klä plåten i plast eller dylikt för att de inte ska torka ut.
  • Nu ska de jäsa upp till dubbla storleken. Vill du ha saftiga bullar som håller länge ska du inte kompromissa med detta. Ett tips är att ställa de varmt så går det lite snabbare. I rumstemperatur kan det ta allt mellan 3-6 timmar.
  • Värm ugnen på 215-230 grader i minst 40 min innan du bakar (beroende på om du kör varmluft eller ej och hur effektiv din ugn är).

 

  • Pensla med en äggtvätt som är tunn (äggulor och vatten).

  • Peta in ett par russin i virvlarna om så önskas.

  • In med plåten i ugnen.
  • Det tar all mellan 6-10 minuter beroende på hur varmt du har det i ugnen och hur mycket färg du vill att de ska få.

  • Pensla med en mild sockerlag (1 del socker och 3 delar vatten) som du med fördel kan smaksätta med rivet apelsinskal.

Både vi på Ballingslöv och Daniel Larsson vill passa på att önska en god Lucia!

/Ballingslöv


Följ Ballingslöv på Instagram @ballingslovab
Följ Daniel Larsson på Instagram @danlarn

Saftiga och smakrika lussebullar

Hållbar livsstil på slottet

Saftiga och smakrika lussebullar

Hållbart köksliv på slottet

Nästa inlägg