Så sköter du dina bänkskivor

ZenusVit_0039061_840px

Bänkskivan är den del av köket där det mesta av arbetet sker. Det är viktigt att välja bänkskivor av hög kvalitet, designade för att tåla påfrestningarna vid kreativ matlagning. Dessutom är det viktigt att du sköter dem rätt.

Vårda dina bänkskivor

För att bänkskivan ska bibehålla sin fina finish är det viktigt att du vårdar de på rätt sätt. Hur beror på vilket material du valt. Följ våra skötselråd så har du en bänkskiva som kommer att hålla i många, många år.

Laminat

Laminat och kompaktlaminat är tåligt mot de flesta vanliga hushållskemikalier och även mot värme under kortare stunder. För säkerhets skull bör du alltid använda underlägg, då metallgrytor lätt blir mycket varmare än uppvärmningstemperaturen och då kan skada bänkytan. Rengör laminatskivan med en fuktig trasa och vid behov ett milt rengöringsmedel. Undvik slipande rengöringsmedel då dessa kan repa laminatet.

Massivt trä

Trä är ett naturmaterial som kan påverkas av värme. Kaffebryggare och andra hushållsmaskiner som avger konstant värme ska placeras på ett värmeavvisande underlag för att undvika missfärgningar och sprickor. För daglig rengöring rekommenderas vanligt tvålvatten. Använd inte diskmedel eller rengöringsmedel som innehåller ammoniumklorid eller skurpulver. Träskivor kräver regelbundet underhåll för att bibehålla sin vackra yta, vi rekommenderar 2-4 gånger per år. Rengör skivan noggrant, eventuellt behöver ytan slipas med ett fint sandpapper. Olja in alla synliga ytor med ett tunt lager olja och låt torka i max 15 minuter. Slipa med en slipsvamp i träets längdriktning och polera sedan skivan med en luddfri bomullstrasa tills den är helt torr. Vänta 8 timmar innan du använder skivan.

Granit / Kompositsten

Granit och kompositsten är slitstarka och enkla att underhålla. De kan tåla värme från kastruller en kortare tid, men för säkerhets skull rekommenderar vi att alltid använda ett underlägg. Rengör skivan med varmt vatten, alternativt Akemi stenrengöring eller Q-action. Torka alltid bort rengöringsmedel direkt för att undvika skador på skivan.

Corian

Corian är ett tåligt material som tillverkas av akryl och naturliga mineraler. Ofta räcker det med vanligt vatten och en trasa för att rengöra en Corian-skiva, men vid behov kan även vatten och diskmedel användas. Då och då bör hela ytan rengöras för att glansen inte ska bli ojämn. Till silkesmatt Corian används ett rengöringsmedel med mild slipeffekt, till högblank Corian används flytande diskmedel.

Keramik

Skivor av keramik är slitstarka och kräver minimalt med underhåll. De kan tåla värmepåverkan under kortare tid, men helst ska du alltid använda ett underlägg. Rengör genom att torka med varmt vatten, alternativt Akemi stenrengöring för hårt smutsade ytor.

Betong / Terazzo

Betongskivor är tåliga, men får inte komma i kontakt med syrahaltiga produkter, vilka kan lösa upp cementen. Rengör betongskivan med natursåpa och vatten. Då och då kan skivan behöva grundbehandlas. Slipa med vattenslippapper, applicera behandlingsmedel till skivan är mättad och torka av den. Tvätta med varmvatten för att öppna porerna, vänta 2 timmar och polera med trasa och bivax.

Rostfritt

Rostfritt stål är ett hållbart och hygieniskt material. Rengör skivan med en fuktad trasa och eftertorka med en torr trasa för att undvika kalkavlagringar. Undvik stålull, eller att lämna grytor på skivan, då detta kan ge rostfläckar. Eventuella repor poleras bort med en specialsvamp i samma riktning som skivan är borstad.

Vill du veta mer?

Fullständiga skötselanvisningar finns på Ballingslövs hemsida, under Skötsel & Montering.

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
,
Så sköter du dina bänkskivor

Vad innebär nya ROT-avdraget?

Så sköter du dina bänkskivor

5 saker att tänka på vid en köksrenovering

Nästa inlägg