Renoveringen med Therese Larsson – detaljer och snickerier lyfts fram!

Jag gästar bloggen för att berätta om mina vänners resa till ett drömkök fullt med vackra detaljer.
Patrik och Bengt föll direkt för denna pampiga lägenhet! De fina gamla detaljerna, rymden, stuckaturen, burspråket, de arbetade snickerierna, bröstpanelen, tre kakelugnar, platsbyggda skåp, det var så mycket perfekt med den här våningen.  Dessutom är den skyddad från direkt insyn och har en väldigt vacker utsikt vilket blev ett stort plus. Ett stort önskemål när de letade lägenhet var att hitta en med tre rum i fil med breda dörrar emellan.

Lägenhetens planitning innan renovering.

Huset är byggt år 1912 och mycket var bevarat sedan dess. Renoveringar som gjorts genom åren hade dock  satt sina spår och köket hade senast renoverats på 60-talet. Snickerier och golv var väldigt slitna, färglager på stuckaturerna hade fått snickeriernas mönster att nästintill försvinna. Kök och badrum behövde planeras om helt. Ja, hela lägenheten behövde en totalrenovering som totalt tog 5 månader. Patrik och Bengt är nära vänner till mig och ställde direkt frågan om jag ville vara med i deras lägenhetsprojekt hela vägen, självklart ville jag det! När de väl fick nycklarna åkte jag och min man Johan, som jobbar med restauranger och storkök, dit med papper, penna och en lasermätare. Vi skissade på en kökslösning, pratade kulörer och material medan vi åt sushi och skålade in lägenheten sittandes på golvet.

Planen var först att flytta köket till ett annat rum men på grund av föreningens stadgar tilläts inga förändringar av fastigheten. Länge diskuterade vi hyllan ovan i köket där det tidigare varit en dörröppning. Till slut kom vi fram till att det var bästa att bygga igen den, både för att det var bättre med en hel vägg men också för att dämpa ljudet från trapphuset. Patrik var fast besluten att placera diskhon i det nya köket framför fönstret precis som tidigare, men köket som satt där innan hade en lägre bänkhöjd och med den nya höjden på köket skulle man inte kunna öppna fönstret på grund av blandaren. Förslaget från vår köksexpert Niklas om att sätta diskmaskinen där istället gick hem.

Önskemålet var att köket skulle ha en känsla av platsbyggt. Tillbehörssystemet classic och kulören varmgrå var därför ett enkelt beslut att ta och likaså ramluckan Gastro som knyter ihop köket med luckorna på de platsbyggda skåpen.
Med den enorma takhöjden på 3.72 m skulle det bli naturligt med dubbla överskåp, varav den understa raden vitrin för att inte få en alltför kompakt känsla. Därtill stora bänkytor och mycket förvaring.

Jag jobbar en del tillsammans med Niklas Jansson, Ballingslöv | Kungens Kurva, så när vi det var dags att dra igång köksplaneringen bokade jag och Patrik in ett möte med honom för att utveckla idéerna och se vad som var möjligt att göra. Paret ville först inte flytta det gamla köksskåpet och därmed ingången till köket. Men när de fick höra det en andra gång från Niklas ändrade de sig. Köksskåpet bevarades självklart och flyttades istället till sovrummet och där det passar perfekt. Dessutom gav den förflyttningen direktaccess till hallen och matsalen från köket. Dörröppningen till rummet bredvid sattes igen. Det rummet är nu en walk in closet som nås från sovrummet.

Redan på onsdag nästa vecka släpper jag det färdiga resultatet i lägenheten. Varmt välkomna då!

/ Therese

Renoveringen med Therese Larsson – detaljer och snickerier lyfts fram!

Hemma hos Martin Nygren –
part 3

Renoveringen med Therese Larsson – detaljer och snickerier lyfts fram!

Renoveringen med Therese Larsson : köket blev stjärnan i den pampiga sekelskiftesvåningen

Nästa inlägg