Renovering av ett hus
från 60-talet – Del 1

Familjen Håkanson bestämde sig för att flytta från en äldre villa med stor trädgård till ett mer lättskött radhus. Eftersom hela familjen är väldigt aktiva med mycket träning samt att hus- och trädgårdsarbete kräver sin tid valde föräldrarna i familjen, Carolina och Olle, att börja titta på alternativ till villalivet. Med önskan om att fortfarande ha närhet till grönområden och skola bestämde de sig för att lämna villan när ett radhus, ett stenkast bort, blev till salu.

Radhuset, som är byggt 1966, var i originalskick och är fördelat på tre våningar. I köket fanns de tidstypiska släta träluckorna och grön linoleummatta och det var inget snack om att huset behövde genomgå en totalrenovering, vilket tog ungefär sex månader. Carolina och jag har en gemensam vän som kopplade ihop oss då Carolina och Olle ville få hjälp med helheten i radhuset, allt från materialval, färgsättning och möbler till hur badrum och framför allt köket skulle se ut.

Före bilder på köket. Källa: Ålstens Fastighetsbyrå.

Då jag jobbar en del med Niklas Jansson, Ballingslöv | Kungens Kurva, tog jag kontakt med honom för köksplaneringen. När vi hade vårt första möte i radhuset fanns knappt väggar eller golv.

Niklas hade med sig en lucka i färgen Ostronbeige och ett prov på en slitstark Bänkskiva i kompositsten, Sileston Altair. Jag tyckte att kulören på luckan och bänkskivan skulle vara optimal för köket och visade alternativen för Carolina och Olle som också fastnade för dem.

När planeringen av ett nytt kök satte igång var ett av önskemålen att skapa mycket arbetsyta. ”Vi ville att köket skulle ge ett städat intryck där det mesta kunde gömmas bakom snygga dörrar” säger Carolina. Det var mycket diskussioner kring kylskåp då familjen gärna ville ha ett med dubbeldörr så att de kunde få plats med större fat eller ugnsplåtar. Här fick de kompromissa eftersom de samtidigt ville ha ett stilrent kök. I parallellköket valdes högskåp utmed ena sidan. Bakom luckorna döljs förutom skafferi och städskåp, även kyl och frys. För att få mer förvaring för kylda varor lade de till ett halvt kylskåp på motsatt sida av köket där det enbart är bänkskåp.

Bardelen går ut i entrén där originalsten från 60-talet togs fram under golvet som lagts där. När bänkskiva och kulör på lucka skulle väljas tog vi hänsyn till stenen.

Förutom stenen hålls entréplanet ihop av en nylagd stavparkett i ek.

Öppningarna in till köket har gjorts större, både mot vardagsrummet där matplats och eldstad ska finnas och kopplas ihop med köket samt mot hallen där en bardel ska byggas ut.

Fortsättning av det nya köket följer…

/Therése Larsson

 

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
, , , ,
Renovering av ett hus  från 60-talet – Del 1

MOODBOARD EK –
BY MIJA KINNING

Renovering av ett hus  från 60-talet – Del 1

Renovering av ett hus
från 60-talet – Del 2

Nästa inlägg