På en ö i Stockholms skärgård

Sara och Lasse har alltid drömt om ett eget ställe i skärgården och letade efter ett hus eller en tomt i flera år. Ett hus som inte bara skulle vara ett semesterhus utan även kunna användas under helger och lediga dagar året om.

När Sara såg det lilla huset på ön på Hemnet föll alla bitarna på plats.

Sara och Lasse hade gjort en checklista på saker de tyckte var viktiga inför deras kommande hus. Det här läget hade allt, de kunde bocka av varje punkt på deras lista. Att det skulle vara på en ö var inget tvång utan det var viktigare med ett fint läge med stora möjligheter att utveckla det efter önskemål. En av de viktigaste punkterna på deras lista var att det skulle ligga nära Stockholm där de till vardags bor i en lägenhet, och där de bedriver sina företag.

– Det bästa med läget är att det är öppet mot havet, och fritt mot naturen, säger Sara.

Sara och Lasse hade en dröm om att bygga nytt hus så det var viktigt att tomten de köpt var bebyggd så att det kunde finnas möjlighet att bygga nytt. En annan viktig del var kvällssol. Kvällssolen saknades på tomten till huset de hyrt i flera år vilket gjort att de båda reflekterat över hur mycket det betyder för dem.

Familjen fick tillträde år 2017. De bestämde sig för att bo på ön en till två somrar i det gamla huset och verkligen känna efter vad de vill bygga för hus och se vilka platser på tomten de naturligt rör sig på. Den andra sommaren på ön började Sara skissa upp huset på en servett. Ett avlångt platt hus föll sig naturligt på tomten. Eftersom det kan blåsa rejält i viken byggdes huset som ett U för att skapa en härlig innergård i lä.

Sara och Lasse ritade upp huset i stora drag och tog sedan hjälp av Fredrik Öberg arkitekter för att färdigställa deras drömhus. Tanken med husbygget var att skapa ett tidlöst hem med hållbara val att leva länge med. Vikten låg också på stora öppna ytor. Det var därför en självklarhet att lägga stor omsorg på kök och vardagsrum som har en öppen planlösning, längden på rummet blev hela 15 meter. Viktigt från start var att bygga för framtiden då det finns två tonårssöner i familjen.

Sara och Lasse ville skapa en plats som sönerna vill fortsätta komma till i framtiden när de får egna familjer. Det ska finnas plats för alla.

Huset byggdes av lösvirke, de kunde på så sätt lättare styra ändringar som uppkom och frakta stora delar av materialet i mindre båtar. Alla fönsterpartier fraktades på en stor lastbåt med kran som kunde lyfta 30 meter upp på land. Allt material samlades på fastlandet rakt över viken och fick det transporterat till ön. Sara och Lasse anlitade en projektledare på ön, detta gjorde att bygget flöt på utan några större komplikationer. Projektledaren kunde hålla i alla trådar och ligga steget före med planering av material ut till ön.

-Vi oroade oss mycket över transporterna innan byggstart men det har gått oerhört smidigt, säger Sara.
Sara och Lasse tog hjälp av mig Therése när köket skulle planeras och även med färgsättning och val av golv.

-Jag har jobbat med Therése flera gånger tidigare och jag litar till 100% på hennes val av material och detaljer, säger Sara. Hon har ett fantastiskt helhetstänk och resultatet blir över förväntan varje gång.

Sara ville att köket skulle kännas lantligt men anpassas till ett modernt hus. Ett tidlöst hus med en varm, och naturnära känsla. En stor köksö där man kan samlas och duka upp snittar var viktigt. De var inte i behov av så mycket skåp och lådor då de ville minimera antalet saker i sitt kök. Ett enkelt och avskalat kök med endast det de behövde. Ett önskemål var ett skafferi med gott om plats för matvaror.

Under inlägget har ni fått läsa om att bygga ett hus på en liten ö i Stockholms skärgård. Nu är köket klart. Utsikten över havet och där trädäcket utanför knyter ihop köket med naturen utanför gör rummet till husets hjärta.

-Vi älskar huset, säger Sara. Vi har en dröm om att vara där ännu mer, att kunna sitta där och jobba då vi båda är flexibla och har varsitt företag. Huset är vinterbonat för att vi ska kunna vara där alla dagar på året om vi önskar. Vår bostad i stan är bara en timme bort så vi kan enkelt variera vårt boende. Lyx för oss att kunna kombinera stan och ölivet, tillägger hon.

-Det var vår första sommar på ön och vi utgick härifrån i 10 veckor vilket var helt underbart, säger Sara.

Huvudhuset är nu 100 kvm, gästhuset på 28 kvm och ett mindre gästhus finns kvar sedan 60-talet, det blir nästa projekt. Huset som är behandlat med järnvitriol smälter väl in i naturen. Huset syns knappt när man passerar på havet nedanför

-Hit går ingen färja, vi måste ta oss med egen båt. Det är lite kul och känns om vi lever med den vilda naturen när det blåser upp så att vi inte kommer därifrån, säger Sara.

Vid köksprojektet jobbade jag med Niklas Jansson,Ballingslöv | Kungens Kurva. 

-Det är alltid en utmaning när kunden bygger ett nytt hus då köket ofta beställs innan väggar och måtten är helt korrekta. Här låg huset dessutom på en ö vilket jag tyckte var extra roligt. Isen lade sig också samband med att köket skulle beställas så vi kom de inte ut till ön på en månad. Köket är relativt litet för ett så stort rum men med de stora lådorna rymmer det mer än vad kunden anar när köket planeras. Leveranserna synkades till en brygga så allt kunde transporteras ut vid ett tillfälle, säger Niklas

-Köksön är superhärlig, säger Sara. Vi ritade från början en väldigt stor köksö som inte alls fick plats, men den vi har blev helt perfekt, tillägger hon. Ytan för frukostbuffén blev precis enligt önskemål.

Vi är så nöjda med strukturen i luckorna. Först var jag skeptisk till Therése förslag om en målad trälucka och tänkte att det spelar väl ingen roll om man ser träådringen men nu när luckorna är på plats ser jag vilken otrolig skillnad det är mot en slät lucka. Känslan är exklusiv, gedigen och hela köket känns platsbyggt med socklarna som ramar in. Det är till och med så fint i lådorna, säger Sara. Allt är genomtänkt tillägger hon.

Vi var lite skeptiska mot fläkten som är integrerad i hällen till en början men den funkar jättebra, säger Sara. Och vilken fantastisk uppfinning bänkskivan i komposit är, väldigt vacker och det syns inga spår av kastruller som stått varma på eller matspill. Ett stort plus är också jalusiskåpet. Det är ju så fint och väldigt skönt att kunna gömma undan alla fula elapparater, tillägger hon.

Kvalitén på köket är väldigt hög, säger Sara. För oss var Ballingslöv ett naturligt val då vi har ett kök från dem i lägenheten i 15 år och som vi är så nöjda med.

 

 

 

 

 

 

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
, , ,
På en ö i Stockholms skärgård

En serie blir tre – nya badrumsmiljöer!