Välkommen tillbaka till Luhrsjöladan!
Det är många val som ska göras när det är dags att planera och inreda ett nytt kök. Allt från helhet till detaljer ska det tas beslut om. Häng med och ta del av inredningsstylist Pernilla Nilssons tio bästa tips för att få till ett hållbart, trivsamt kök att leva länge med.
TIPS 1 – Mixa material
Vi valde målade ytor i jordnära nyanser till vårt kök, men när det kommer till detaljer satsar vi på trä.
Trä ger värme och en genuin känsla. Ett par skärbrädor, några väl valda städredskap i naturmaterial, sittbänk och knoppbräda i trä är sådant som mjukar upp inredningen i vårt kök.
TIPS 2 – Ta in grönska i köket
En enkel kvist från trädgården kan lyfta ett helt rum. Jag låter dessutom gärna säsongens grönsaker finnas framme, det inspirerar mig till att vara kreativ i köket.
TIPS 3 – Ge plats för en knoppbräda
För mig personligen är det inget komplett kök utan en knoppbräda. Jag älskar att ha någonstans att hänga vackra vardagsprylar som används ofta. Här hänger förkläde, kökshanddukar och dammvippa tillsammans med sax och snöre.
Har du ingen ledig väggyta så kan en ledstång med s-krokar utmed kortsidan av din köksinredning vara ett bra alternativ.
TIPS 4 – Variera öppen och dold förvaring
En öppen hylla ger plats för personlighet. Hyllplanet i vår stora köksö är perfekt display för sånt jag gillar extra mycket och vill ha nära till hands. Just nu är det favoriterna av kokböcker, en trave handgjorda tallrikar och ett loppisfynd som fått ta plats. Att blanda skåp med öppen yta på detta vis ger en dynamik i inredningen och är lika praktiskt som snyggt.
TIPS 5 – Satsa på secondhand
Udda stolar runt köksbordet skänker charm. Vi blandar helst arvegods med loppisfynd och något väl utvalt nyinköp. Äldre möbler ger direkt en historia och då kommer hemtrevnaden på köpet. Dessutom är det kul att ha något som gör just ditt kök unikt.
TIPS 6 – Visa ditt vackraste porslin
Vitrinskåpet, som vi låtit bygga in i väggen, har precis som köksön en mix av öppen och sluten förvaring. Här kan vi njuta av keramik, glas och porslin även när det inte används. Extra fint är det när belysningen som tillhör skåpet tänds. Nedtill finns utdragbara lådor med gott om utrymme för allt från dukar och servetter till bestick och stora serveringsfat
TIPS 7 – Tänk praktiskt och ge utrymme för stöket
I ett kök med öppen planlösning går det inte bara att stänga dörren om disken. Just det var en av anledningarna till att vi valde en rejäl diskho med bra djup. Dels är det skönt med svängrum när stora plåtar och grytor ska diskas, men det funkar dessutom ypperligt för de tillfällen då diskmaskinen inte är tömd och du snabbt vill kunna stuva undan odiskat porslin.
TIPS 8 – Hitta rätt handtag
Diskreta detaljer eller design som drar blickarna till sig. När det gäller knoppar och handtag kan du verkligen sätta stilen på ditt kök. Mitt tips är att välja utifrån helheten och känslan du vill skapa. Vårt val föll på ett enkelt, tidlöst handtag som matchar fint med den rostfria grepplisten på låda Line. Skåpluckorna i köksön har dolda push-beslag och öppnas med ett lätt tryck.
TIPS 9 – Håll ihop färgskalan
Låt gärna färg- och materialval återkomma på olika håll i huset. Det är ett bra knep att använda för att få till en helhet. Vi har varmgrå inredning i både kök, badrum och tvättstuga. Dessutom återkommer bänkskivan även på gästtoaletten.
TIPS 10 – Lyft blicken
Siktlinjer gör så mycket för känslan i ett kök. Var är det härligast just hos dig? Prova dig fram när du planerar ditt kök och tänk på var du helst vill att blicken ska landa.
Med Pernillas stylingtips säger vi tack till Luhrsjöladan och hennes tre underbara inlägg i vardagsglädjebloggen!
Vi hoppas och tror att detta nybyggda hus har inspirerat många av våra läsare.
/ Ballingslöv AB