Kärlek till kök

mija kinning ballingslöv

Jag älskar kök. Jo, så är det faktiskt, ren och sann kärlek. För att det är platsen i hemmet som är knutpunkten, navet, hemmets hjärta som så många kallar det. Så är det även för mig och har alltid varit. Från barndomen och alla mina egna kök då har har flyttat en del till alla de kök som jag har haft förmånen att vara med och skapa åt andra genom de TV-program jag medverkat i.

Kärlek till kök

Köket är en plats där det lagas mat med kärlek, dukas upp härliga frukostar, mysiga middagar och serveras nattmackor. Där sitter vi samlade och diskuterar viktiga och mindre viktiga saker, planerar kommande projekt, kanske en härlig resa eller precis vad som helst. Det jag vill få sagt är att det är en fantastisk plats i vårt hem.

Fria händer

Så när Ola Danielsson på Ballingslöv erbjöd mig ett uppdrag förstår ni säkert att jag aldrig tvekade. Uppdraget vara att skapa ett kök med de produkter företaget har men att samtidigt tänka utanför de vanliga ramarna, ha fria händer. Undrar om Ola förstod vad han sa, att ge hyfsat fria tyglar till en sådan som mig kan vara helt livsfarligt!

En bild tog form

Jag åkte hem och började fundera. Jag har arbetat med Ballingslövs produkter tidigare i ett projekt som jag ska berätta mer för er om i ett annat inlägg så jag hade bra koll på vad som fanns att tillgå. Nu började jag fundera på hur man skulle kunna göra verklighet av den bild som startade att ta form i mitt huvud.

mija kinning ballingslöv

Jag ville prova om det var möjligt att bygga själva köket och matplatsen under en lägre takdel för att på så vis skapa ett mörkare, mysigare rum i rummet som sedan öppnade upp sig mot en ljus vardagsrumsdel.

mija kinning ballingslöv

Jag ville skapa en köksö i olika färger och en funktion med full takhöjd och massor av ljus ut mot vardagsrummet, en funktion som skulle inrymma hyllplan. Det vill säga ett skafferi helt i glas. Är det ens möjligt? Platsen krävde generösa ytor och en extrem takhöjd för att kunna skapa känslan som jag var ute efter. Så jag blev glad när vi fick möjlighet att vara hos Alma och Arthut på Österlen.

Förverkliga drömmen

Allt är så enkelt på skissnivån men det ska ju också vara genomförbart. Fördelen är att man kan få drömma under första stadiet. Och som jag drömde. Efter min presentation för Ola blev det som tur är också tydligt att de skulle kunna förverkliga mina drömmar, bara en sådan sak. Inte nog att man får välja mellan härliga produkter och material, det skulle också kunna bli verklighet. Så här kommer den. Min dröm.

mija kinning ballingslöv

Den dovare köksdelen med lågt mörkt tak ger en krypin-känsla. De vackra grå luckorna har en ljus grå inramning. Den keramiska bänkskivan som även klättrar upp på väggarna har en vacker struktur och hög kvalitet. Tom Dixons rakubrända lampor är en fin detalj. Kranen kommer ut från väggen så som jag önskar att jag kunde ha det i mitt egna hem, så snyggt. Kranen och diskhon är båda i antracit, för att hålla den mörka grå färgen hela vägen. Den integrerade kylen har ett lindat handtag i naturskinn. Matplatsen som ligger mellan köket och köksön är placerad så att man även har kontakt med vardagsrummet.

mija kinning ballingslöv

Nu tänker ni, hur kan man göra ett skafferi i glas? Ja, kanske inte helt praktiskt men väldigt snyggt. Och när man får uppdrag att tänka utanför ramarna kan det gå så här. Fundera nu inte så mycket på det praktiska utan njut och låt dig inspireras.

mija kinning ballingslöv

Precis så här såg bilden ut i mitt huvud! Tänk att det blev verklighet med den mörka delen som öppnar upp sig i vardagsrummet, köksön med sin framkant i olika färger och mässingsinramning. Den grå oljade bänkskivan med sin extremt vackra tandning på ena sidan och det lilla hänget för morgonkaffet på andra sidan.

mija kinning ballingslöv

Tanken med delen mot vardagsrummet var lösa sektioner som man kan skjuta in och ut som man vill för att skapa sitt eget uttryck med plats för massor av saker. Köksön har olika färger men den plockar även upp de grå nyanserna från köksdelen och framkanten av mässing är en fin detalj. Kran och vask i koppar. Ja, man får och kan blanda olika metaller precis som man önskar.

mija kinning ballingslöv

Jag är väldigt glad för att jag fick det här uppdraget för jag älskar att jobba med proffs, ha fria händer och få arbeta med produkter av hög kvalitet. Om det vore möjligt så skulle jag gärna flytta med allt hem till mig.

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
, ,
Kärlek till kök

Tre heta badrumstrender 2016

Kärlek till kök

Att välja beslag

Nästa inlägg