– Jag är så stolt och glad att nu få presentera resultatet

Att dofter kan skapa sådana starka intryck och minnen som håller genom hela livet. Doften av nybakat. Dofter som säger att nu är jag här, nu är jag hemma, nu är jag framme. För några veckor sedan skrev jag här om passionen som väckte idén. Om lusten att skapa en unik studio för ett hantverk av det bästa som kan erbjudas när det kommer till bröd. En plats där kunskap delas och inspirationen lever.

Jag är så stolt och glad att nu få presentera resultatet efter veckor av snickerier, installation av elektronik och kånkande på riktigt tunga stenskivor.


Köket har luckan Bistro i färgen Peppargrå.
I centrum hittar ni den stora köksön i med bänkskiva i kompositsten från Silestone. Jag la många timmar på att hitta den yta som skulle passa bäst för att hantera deg och samtidigt ge den känsla av exklusivitet som hela studion ämnar att göra. Kompositsten är ett väldigt tätt material som gör att väldigt lite fastnar, även väldigt kladdiga degar. Det är otroligt enkelt att rengöra, till och med efter feta fläckar från en bulldeg. Jag valde en något mattare yta för att hålla ned reflektioner från ljud och således skapa bättre förutsättningar för bra foto.

Bordet är riktigt stort (140×250) vilket gör att jag kan få plats med upp till 10 personer för kursverksamhet och ofantligt mycket deg! I ena änden satte vi även ett rejält överhäng för att förvara mjöl. Det är även riktigt generöst med förvaring undertill, där jag valde lådor på ena sidan och skåp på den andra.

Handtagen är dem samma genom hela studion och går i mässing vilket gifter sig utmärkt med de strål av guld som går i stenskivorna. Känslan av att stå här och jobba med hantverket jag älskar är svårt att sätta ord på. Om jag ändå skulle ge det ett försök skulle det närmsta vara en känsla av meningsfullhet. Här kan jag skapa upplevelser för andra människor!

Första gången jag körde igång denna unika vägg av ugnar var kvällen innan vårt invigningsevent. Det skulle bakas surdegslimpor, hamburgerbröd och bullar till det femtiotal gäster som skulle komma. Familj, vänner och affärspartners som alla haft en betydande roll i att att göra denna studio möjlig var välkomna. Det var vid detta tillfälle som det verkligen landade hos mig att detta händer på riktigt, och vilken otroligt fin studio som skapats här av alla inblandade. Det kändes bara så rätt att se ugnarna jobba i den sena junikvällen.

Vid den andra arbetsytan kommer jag stå och förbereda mina degar och lyssna på musik i arla morgonstund. Smälta smör till bullar, koka upp skållningar och mala mitt egna mjöl i stenkvarnen. Bättre utsikt för dessa bestyr hittar jag knappast!

Under bänken valde vi även att installera en vinkyl som pricken över i:et. Väldigt nöjd att vi tog beslutet att sätta ytterligare en premium detalj som gav mycket för helheten. Här kommer jag även att förvara min surdegsgrund för att hålla en konstant och lagom temperatur! I bakgrunden ses även min bästa kompis denna sommar, den inlånade italienska degblandaren.

Kombinationen med ytorna i stilen Bistro, ugnarna och kylarna från Neff, stenskivorna och kakelväggen känns verkligen spot on för den känsla vi ville skapa i studion. Återigen en grym eloge till Mats och Ingemar på Ballingslöv i Falkenberg som kunde se detta, ritade det, snickrade och fixade så att det blev möjligt.

Nu börjar det riktigt roliga arbetet med att sätta en personlig touch på denna studio. Jag tänker prints som visar inspirationsbilder som åker upp på lite tomma väggytor. Fina glaskrukor med hela korn av kulturspannmål. En schysst dammsäker högtalare för morgonradion. Massvis med jäskorgar i naturmaterial. Krokar för bakdukar och verktyg, och såklart kritor till kylarna med griffeltavelfront!

Efter sommaren återkommer jag med en ny hälsning som visar bakstudion in action. Till dess är jag glad att du följt med på denna fantastiska resa och att jag fått bjuda på inspiration till bakning!

/Daniel Larsson

– Jag är så stolt och glad att nu få presentera resultatet

Vit minimalism möter landsbygden

– Jag är så stolt och glad att nu få presentera resultatet

Villa Grå

Nästa inlägg