Hemma hos Martin Nygren –
part 1

I närheten av Ballingslöv föddes idéen om ett husbygge som skulle visa sig bli något utöver det vanliga.
Det fanns en klar vision om både utseende och känsla redan från början, med inspiration hämtad från flertalet tidigare boenden, resor och locations. Tillsammans med husets ägare tänkte vi ta med er läsare på en rolig och för oss annorlunda resa i två delar. Detta ”hemma hos reportage” är ett husbygge hela vägen från idé till färdigt resultat! Här i första inlägget ska ni få träffa huvudrollsinnehavaren själv, samt få en grym guide till hur man ska tänka för att förverkliga sina husdrömmar, uppenbart är i alla fall att det är detaljerna som gör helheten för ett harmoniskt hem.

Namn: Martin Nygren
Ålder: 45 år
Bor: Skepparlöv, utanför Kristianstad i Skåne.
Gör: Driver bl a restaurangen Borgmästargården, Café Fenix och är en sann entreprenör med försmak till livets goda. Lever för balans och upplevelser! Är alltid på språng med nya idéer i sikte…

Nedan får ni Martins egen berättelse om hur hela projektet startade;

Att få bygga ett hus från scratch är att förverkliga en dröm. Att dessutom få göra det tillsammans med min bror, som är snickare, är en ynnest. Utan honom, hans hantverk  och kunnande, hade det aldrig gått att förverkliga alla idéer jag/vi hade. När man sen är privilegierad med en vän som är arkitekt och besitter en ängels tålamod, då fanns det till slut en färdig ritning som jag delar med mig av nedan.

 

Tanken att bygga har funnits ett tag men blev hastigt verklighet när min bror bestämde sig för att stycka den stora tomt han själv bor på. Ett ypperligt läge! Tomten är benägen på landet men med närhet till stan och alla väsentligheter, här fanns nu min chans till att få förverkliga mina husdrömmar. Visionen var klar, en öppen planlösning med loft och mycket fönster för att få ett naturligt ljusinsläpp samt så skulle köket få bli främsta ståndpunkt i huset. Exteriört enkelt och avskalat för att få en wow-känsla när man kliver in.

Husets framsida ovan, samt baksidan med fantastiska glaspartier nedan. Att byggnaden är influerad av en traditionell lada märks tydligt.

Ett socialt hem var min främsta vision samtidigt som det skulle bli mitt ”tempel” för återhämtning och välmående. Med en öppen planlösning visste jag att jag skulle få en perfekt kombination.

Här ser ni framtida vardagsrum, kök och ena loftet som slutligen blev ett ”bioloft”.

En närmre titt på de svarta glaspartierna för framtida matplats. Partierna ger det naturliga ljusinsläppet och den här lösningen tycker jag integrerar den sociala ytan i huset mycket bättre än t ex ett uterum.

Under åren har jag genom olika boende och resor samlat en massa inspiration. Materialval, färgskalor, detaljer mm som på ett eller annat sätt etsat sig fast. Därefter har jag byggt ihop dessa pusselbitar till min egen vision av ett hem. För mig är en sammanhållen färgskala och enhetliga materialval viktigt för att få en harmoni i rum och helhet. Ljussättning är också oerhört väsentligt och en kul vetenskap, att faktiskt planera och visualisera ljussättning i ett tidigt stadie är ett av de bästa tipsen jag har.

En tjuvkik på köket, notera spotlightskenan som jag valt att fräsa in i taket för ett minimalistiskt utseende.

Detta är min moodboard för alla de öppna ytorna i huset – kök,matsalsdel, vardagsrum och båda loften.

Och denna för badrummet, som ni ser går alla färger och material ihop med ovanstående moodboard. Enda skillnaden är mässingsdetaljen, detta för att ge badrummet en extra touch som sticker ut.

Jag älskar naturmaterial såsom trä, sten och betong. Material som tål tiden och åldras med värdighet. Detsamma gäller färgvalen som är återhållsamma och genomgående i huset. Det förmedlar ett lugn och ger en ombonad helhet. Redan i nästa inlägg får ni se det färdiga resultatet för hela huset, vi utlovar en bildbomb av både kök, badrum och självklart massvis av inredningsinspiration.

Välkomna tillbaka nästa vecka!

Hemma hos Martin Nygren – part 1

En bänkskiva som tål vardagens prövningar

Hemma hos Martin Nygren – part 1

Hemma hos Martin Nygren –
part 2

Nästa inlägg