Färglägg din frukost

Färglägg din frukost, det är guldvärt! Våra blickar dras till det som är färgstarkt och det finns garanterat evolutionära förklaringar för det. En sådan är att färgrik mat i naturen också är väldigt näringsrik och speciellt rik på antioxidanter. Dessa ämnen är t ex det som gör tomaten röd (lykopen), majsen gul (lutein) och blåbären blåa (antocyaniner).

färglägga sin frukost av paulun för Ballingslöv

Antioxidanter är ämnen som skyddar oss mot hjärt-/kärlsjukdom, diabetes typ 2, cancer och infektioner. Den som äter tillräckligt mycket antioxidanter får t ex i genomsnitt färre förkylningar på ett år än en person som inte har det. Nya rön visar dessutom att antioxidanter kan öka vår förbränning, minska kroppsfettet och göra oss lyckligare! Det finns således goda anledningar att säkerställa ditt intag av antioxidanter genom din vardagsmat.

färglägga sin frukost av paulun för Ballingslöv

Mitt personliga mål är att varje mål ska ha gott om färg och det är ju lätt om du använder grönsaker, frukter, bär, rotfrukter men också t ex ägg (gulan är ju gul), lax (det rosa är antioxidanten astaxantin) och fullkornsprodukter (trots att de ofta är ganska färglösa) ger oss rejäla mängder antioxidanter. Hur gör man dock med en produkt som är nyttig men inte har så mycket antioxidanter, t ex yoghurt? Så länge den är osockrad är den hälsosam med sina mjölksyrabakterier och höga halt vitaminer, mineraler och protein. Själv brukar jag faktiskt färglägga den! Det gör den både roligare och nyttigare och det behöver inte vara så komplicerat. Om du t ex bara har kanel, kakao eller kardemumma hemma är båda dessa kryddor perfekta att spetsa yoghurten med.

färglägga sin frukost av paulun för Ballingslöv

Mer festligt blir det dock om du lägger lite krut på att hitta färgglada pulver baserade på antioxidantrika produkter, exempelvis pulver på torkade blåbär, nypon, lingon eller vinbär. Mer ovanliga pulver är de från acai, camu camu eller maqui, men jösses vilka antioxidantbomber de är! Du boostar din måltid med flera tusen procent mer antioxidanter när du använder dessa, och prova gärna min personliga favorit blå majs, som ger en fantastisk färg och förhöjer näringsvärdet enormt.

färglägga sin frukost av paulun för Ballingslöv

På bilderna ser du effekten och jag fyller även på min antioxidantdos med russin, blåbär och en sockerfri müsli med hög andel fullkorn. Det finns även massor av andra pulver att köpa på nätet eller i välsorterade livsmedelsaffärer och självklart går de att använda på andra sätt, t ex i smoothies eller bakverk.

Prova att färglägga din frukost. Jag tror att du snabbt blir beroende…

Se fler bilder på mitt kök här!

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
, , ,
Färglägg din frukost

Premiär för nya köket

Färglägg din frukost

Köket är hemmets nya hjärta

Nästa inlägg