Badrumsrenovering från A till Ö

Vad innebär en total badrumsrenovering på ett helt vanligt klassiskt badrum i ett hus byggt 1983 där allting är i originalskick?
Det ska vi behandla i denna bloggserie.

Inläggen kring detta badrum som vi ska följa från rivning till färdigt badrum kommer bl.a. att behandla:

  • Hur lång tid tar en sådan badrumsrenovering?
  • I vilken ordning ska man ta de olika stegen?
  • Vad kan man som glad amatör göra själv när ambitionen finns där men inte kunskapen och vad behöver man därmed anlita proffs till?

Badrumsrenovering Ballingslöv

Förutsättningar i badrummet:

Badrummet har 6m2 golvyta och standard takhöjd (2,40). Alla väggar är belagda med plastmatta och det finns wc, en 120 cm bred badrumsinredning samt badkar i badrummet.

Badrumsrenovering Ballingslöv

Steg 1 – Rivning:

Nedmontering gammal badrumsinredning, badkar, wc, rivning av golv och väggar. Detta gjorde snickaren.
Nu fick vi ta och ringa rörmokaren för det började bli lite mer knivigt. Golvbrunnen var anpassad för badkar och satt därmed helt fel för en blivande duschhörna. Huset har krypgrund så det blev ner i denna för rörmokaren och flytta golvbrunnen ca 1 meter in mot hörnan. Ny golvbrunn krävs givetvis också så den byttes. När rörmokaren var i huset så passade han även på att sätta avstängningsventiler på vattenrören i badrummet så vi återigen kunde slå igång inkommande vatten och därmed ha tillgång till vatten i övriga huset.

Badrumsrenovering Ballingslöv

Vid nyrenovering måste även vattenrören numera komma upp i väggen och inte genom golven, så det blev en del nya rördragningar där också – in med vattenrören i väggen. Avloppen får givetvis dock vara kvar i golven.

Badrumsrenovering Ballingslöv

Det blev också dags att kalla på elektrikern då vi nu vill ha spotlights i taket. Det blir 4 st 50W spotlights som ska styras med dimmer. Känns lagom. Tänk på att spotlighten som hamnar kring duschen inte kommer mitt i den blivande takduschen. Det är tydligen en ”klassiker” enligt elektrikern och en sak som enkelt kan falla mellan stolarna hos de olika entreprenörerna.

Summering tidsåtgång rivning:

  • Snickare – 7 timmar
  • Rörmokare – 10 timmar
  • Elektriker – 6 timmar
  • Bortforsling av gammalt byggmaterial – 3 timmar (eget arbete)

I all iver så var inte kameran lika flitigt anlitad som kofoten, så bildmaterialet är spartanskt, men bättring lovas till kommande inlägg.
Nästa steg blir nu att stänga igen alla väggar (igen) med godkända material för snickaren och för elektrikern att lägga den elektriska golvvärmen.

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
,
Badrumsrenovering från A till Ö

Mitt drömkök – en samlingsplats för familjen

Badrumsrenovering från A till Ö

Mitt kök har blivit en juicefabrik

Nästa inlägg